Info - FI*TeiskonVanttera

Kasvattajanimi (Fife) FI*TeiskonVanttera hyväksyttiin tammikuussa 2014. Kissoja minulla on ollut lapsesta asti, mutta maine cooneihin rakastuin 1990-luvun alkupuolella nähdessäni näyttelyssä suuren maine coonin. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Kasvattajaksi ryhtymistä en oikeastaan suunnitellut koskaan, vaan tyydyin huoltamaan kollilaumaa ja osallistuin kasvattamiseen kollien kautta. Monien sattumien kautta tyttöcooneja tuli kuitenkin taloon. 

Minulla ei ole mitään erityisiä suunnitelmia, koska elämä on jo opettanut, etteivät asiat useinkaan mene niin kuin suunnittelee. Toivon vain, että jos Luoja pentuja suo, niin TeiskonVanttera-pennut olisivat ennen kaikkea terveitä, hyväluonteisia ja komeita rotunsa edustajia. Pennut myyn noin noin 1416 viikkoisina, eläinlääkärin tarkastamina, 2x rokotettuina, sirutettuina, rekisteröityinä ja koti- ja näyttelylemmikkipennut valmiiksi steriloituina. Odotan, että pennut saavat elinikäisen ja rakastavan kodin sekä hyvää ja vastuullista huolenpitoa koko elämänsä ajan. Annan tietoni ja tukeni coonien hoidosta TeiskonVanttera-pentujen omistajille ja opastan mielelläni tarvittaessa näyttelymaailman kiemuroihin. Kasvatuksessa käytettävien kissojen terveyden testaan nykyvaatimusten mukaisilla testeillä, joista pentujen omistajat saavat todistukset.

Maine Coon -pennusta haaveilevan

kannattaa tutustua rotuun ja kasvattajiin Maine Coon-yhdistyksen sivuilla ja käydä tutustumassa kasvattajiin sekä heidän kissoihinsa näyttelyissä ja heidän kodeissaan. Maine coonin omistajan tulee sitoutua paitsi suuren hellyttävän kissan omistettavaksi, myös hoitamaan cooniaan asianmukaisesti. 

Coonin turkki vaatii säännöllistä pesua ja hoitoa. Ilman säännöllistä kampausta ja pesua, turkki takkuuntuu ja rasvoittuu aiheuttaen kissalle kipua kiristävien takkujen muodossa ja jopa ihon ja koko elimistön tulehdusvaaran. Maine coon vaihtaa yleensä kerran vuodessa turkkinsa, joten sen pituus vaihtelee vuodenajoista riippuen. Jos coonista haaveileva ei halua tai hänellä ei ole aikaa turkin hoitoon, silloin maine coon ei ole oikea rotu.

Maine coonit tarvitsevat tilaa liikkumiseen ja juoksemiseen. Coonit nauttivat suunnattomasti ulkoilusta tarhassa (kokonaan verkotettu, myös katto), valjaissa tai verkotetulla parvekkeella tai terassilla, mutta ulos niitä ei saa päästää vapaana, sillä niiden reviiritaju on jopa 50 km. Maine coonit elävät mieluiten toisten eläinkavereiden seurassa ja sopeutuvat hyvin niin toisten kissojen kuin koirienkin kaveriksi. Perheen ainoana lemmikkinä cooni kiintyy entistä enemmän omaan ihmiseensä. Muutoinkin maine coonit ovat ihmisrakkaita veijareita ja valitsevat usein perheestä "oman ihmisen". Nämä kullannuput ovat luonteeltaan kilttejä, huumorintajuisia sydämenmurskaajia, jotka osoittavat rakkautensa ja palkitsevat huolenpidon omalla coonimaisella tavallaan. Maine coonit elävät kokemukseni mukaan keskimäärin 912 vuotiaiksi paljolti riippuen linjoista, elinolosuhteista ja tuurista. Aina voi kuitenkin tulla sairauksia tai onnettomuuksia, jotka vievät coonin niinkuin minkä tahansa kissan oletettua aiemmin. Terveenä säilyessään coonit voivat hyvinkin elää 1415 vuotiaiksi, kuten omat ensimmäiset poislähteneet coonini ovatkin saaneet elää. Vain harvat coonit elävät 1720 vuotiaaksi.  

Yhteydenotot tarvittaessa sähköpostitse etusivun yhteydenottolinkistä

Liisa Karhe