Esittely

Tervetuloa tutustumaan meihin komeisiin maine cooneihin!

Maine coonien esi-isät olivat amerikkalaisia metsäkissoja. Suomeen ensimmäiset Maine Coon -siirtolaiset muuttivat 1980-luvun lopulla. Tämän rodun edustajien kuuluu olla isoja, pöllökatseisia, puolipitkäkarvaisia kissoja. Vaikka nämä veijarit ovat huomioita herättävän isokokoisia, ovat he silti ihan oikeita kissoja: suloisia, seurallisia, silitystä ja paijausta kaipaavia mussukoita ja valloittavia persoonia, jotka rakastuvat omistajaansa koko sydämestään ja osoittavat sen myös.

Teiskon Vantteroiden ”painiseuran” tarina alkoi, kun meille tuli ensimmäinen hopeatabbyvalkoinen maine coon -poika Roope 1994. Roopen kaverina oli maatiaiskissa Samu, joka suruksemme nukkui pois jo 8-vuotiaana. Roopelle tarvittiin kaveri. Roopen kaveriksi tuli ruskeatabbyvalkoinen maine coon –poika Toffo 2003Toffon myötä hurahdin kissanäyttelyharrastukseenToffon ja Roopen ikäero oli kuitenkin jo 8 vuotta, joten Toffo tarvitsi painikaverin. Meille tulikin sijoitetukseen pieni hollantilainen maine coon -poika, Laku, joka suureksi järkytykseksemme kuoli seitsemän kuukauden iässä FIP:iin. Tämän jälkeen Roope oli edelleen kaveria vailla. Mustavalkoinen maine coon -poika Tomppa syntyi kuin tilauksesta Pusulaan ja saapui meille 2006. Toffosta ja Tompasta tulikin hyvät painikaverit ja varsinaiset 10-11 kiloiset painimörssärit. Pusulasta tuli vahvistuksena painiseuraan vielä 2007 Romeo ja myöhemmin 2010 Jagge. Romeosta kehkeytyi varsinainen hurmuritiikeri, joka hurmasi sekä luonteellaan, suurella koollaan että ulkonäöllään kaikkialla, missä hän kulki. Monille Teiskon vantteroiden painiseura tulikin tutuksi juuri Romeon kautta. Vuonna 2009 Puolan Varsovasti lennähti vantterajoukon viidenneksi ruskeatabby Rasmus, josta kasvoi myös suuri 11-kiloinen painimörssäri. Rasmukselle syntyi kolme pentuetta, yhteensä 17 lasta sekä myös lapsen lapsia. Jagge oli Rasmuksen kaunis hopea tai oikeasti sinihopea poika, joka täydensi vantteroiden painisarjaa. Jaggesta tuli myöhemmin myös isä ja vaari. Vuodet ovat kuluneet kuitenkin nopeasti ja nämä kuusi suurta painimörssäriä ovat jo lähteneet kissojen taivaaseen ja jättäneet lähtemättömät jäljet ja rakkaat muistot sydämeeni. Menetimme myös 2014 saapuneen Mocca-tytön vain 5-vuotiaana. Näiden edesmenneiden sivuja voit lukea Muistoissamme-palstalta.

Jesse alias "Merrymakers Amazing Adonis" muutti Teiskon Vantteroiden junnuksi heinäkuussa 2012. Jesse on Rasmuksen 3. pentueen jässikkä. Jesse oli syntymähetkellä joukosta erottuva suuri "äijä" jo syntyessään, mistä hän nimensäkin sai. Väriltään Jesse on ruskeatabbyvalkoinen. Jesse on suuri yli 12 kiloinen vanttera kastraattiherra. Luonteeltaan Jesse on hieman ujo mutta tavattoman kiltti, huriseva ja paijausta rakastava höpönassu. Jesse on MaineQueen-kissalan E-pentueen isä ja nyt myös vaari tyttärensä Liljan saatua jälkeläisiä.

Jerry alias "Dark Age Kongo" tuli Teiskoon Puolan Varsovasta, Dark Age -kissalasta huhtikuussa 2018. Tämä volvoturpainen pentu sulatti sydämeni jo heti syntymänsä jälkeen, mutta päätös adoptoida hänet Suomeen syntyi myöhemmin, kun Jerry oli jo neljän kuukauden ikäinen. Väriltään Jerry on sinivalkoinen. Luonteeltaan Jerry on suloinen, kiltti mutta reipas huriseva ja sylissä viihtyvä ukkeli. Jerry tulee iltaisin iltaisin kainaloon nukkumaan. Jerry on lähes 9-kiloinen kastraattipoika. Jerrystä tuli syyskuussa 2019 TeiskonVanttera-pentueen isä ja alkuvuodesta 2021 vaari tyttärensä Minan saatua jälkeläisiä.

Gere alias "Stout-hearted Antartica's Dream tuli Teiskoon Orimattilasta Stout-hearted-kissalasta tammikuussa 2022. Tämä hurmuripoikavaavi hurmasi minut, kun etsiskelin painiseuran miesjaostoon kolmatta vahvistusta. Väriltään Gere on sinitickedtabby. Hän on rohkea, valloittava söpöliini, joka kiipeää syliin nukkumaan. Geren kanssa on tarkoitus käydä myös näyttelyissä ja aika näyttää, mitä muuta keksitään.

Tyttökissoja tähän äijälaumaan ei pitänyt koskaan tulla. Meillä kuitenkin asui marraskuusta 2013 helmikuuhun 2018 asti Rasmuksen Hilu-rouva, Jessen äiti, jolle tarjosimme hätäapuna kotimme. Hilu pääsi palaamaan takaisin omaan kotiinsa helmikuussa 2018 ja sai Vantteroiden kunniajäsenyyden. Kunniajäsenyyden ovat myös saaneet vuonna 2012 sijoitusurokseksi hankittu Tikru ja sijoitusnaaraaksi 2018 hankittu Tikrun tytär Deli sekä Delin tytär Mina, jotka asuvat sijoituskodin omistuksessa alkuperäisessä sijoituskodissaan. Kunniajäsenien sivuja voit lukea Kunniajäsenet-osiosta.

Teiskon vantteroiden painiseuran alaisuudessa toimii myös TeiskonVanttera-kissala, joka tyttöcoonien myötä oli perustettava. Kasvatustoiminnasta voit lukea enemmän Info-sivuilta ja TeiskonVanttera-pennut-sivuilta. Tällä hetkellä vantteroiden naisjaostoa edustavat Mangon lisäksi etäjäseninä Minan tyttäret Beata ja Camilla.

Mango alias "Haapamäen Clara Loviisa" muutti meille toukokuussa 2018 Kuopiosta Haapamäen kissalasta. Kun Jaggen poika järjesti punaisen yllätyksen, oli houkutus omien poikien jälkeläiselle liian suuri. Näin Vantteroiden naisjaosto sai kauan kaipaamaansa vahvistusta. Mango on päättäväinen ja reipas, reilut viisikiloinen, vielä keskenkasvuinen punatabby coonityttönen. Pentuhaaveet Mangon kohdalla haihtuivat ilmaan, kun Mangosta tuli varhain kastraattineiti.

Camilla alias "TeiskonVanttera Camilla Coon" jäi Minan ja Launon TeiskonVanttera-C-pentueesta kissalamme sijoitusnaaraaksi 2022. Hän asuu sijoituskodissaan äitinsä luona Tampereella. Camilla on suloinen ruskeatabbykilpparineiti. Aika näyttää jatkaako Camilla sukua tulevaisuudessa viidenteen sukupolveen.

Teiskon Vantterat asustelevat neljän coonin voimin rauhallisessa maalaisympäristössä Coonilan tilalla Teiskossa Tampereella.

Vantterat & Liisa Karhe